Jídlo

Sardinská kuchyně: Sýr

21.10.2013 17:40
Sardinie je ostrov pastevců. Sýry jsou zde tedy delikatesou číslo jedna. Na Sardinii se sýry vyrábí skoro 5000 let a ostrov se může pochlubit produkcí pecorina ve výši 80 %. Labužníci zde mohou ochutnat sýry všech možných konzistencí, od tvrdého ostrého pecorina až po krémové kozí sýry jako jsou...

Sardinská kuchyně: Chleba a pečivo

21.10.2013 17:26
Používání nejkvalitnější tvrdé pšenice a letitých postupů dalo vzniknout doslova stovkám druhům chleba. Každá oblast na Sardinii je typický svým chlebem. Nejznámější je pastýčský chléb "pane carasau", jemuž se přezdívá také "carta da musica", česky řečeno notový papír. Chleba sem půvoodně přivezli...

Sardinská kuchyně: Antipasti

21.10.2013 17:16
Antipasti (předkrmy) se na klasickém sardinském stole neobjevovaly, ale kuchyně z ostatních částí Itálie, místní zvyky ovlivnily. Antipasto di terra (antipasto ze země) může být složeno z domácího pečiva, nakládaného masa, uzených klobás, sušené nebo vařené šunky, sýrů, oliv, žapmionů a různých...

Sardinská kuchyně - Jihovýchodní Sardinie

30.06.2013 18:39
Sardinská kuchyně je rafinovaná a jednoduchá zároveň.  Své rozmanitosti odhaluje pouze těm, kteří mají touhu ponořit se do světa bez času. Po celé Sardinii, od severu k jihu, nenajdete rychlé občerstvení. Sardové, a Italové vůce si potrpí na kvalitní a dlouhý "jídelní obřad."   Kuchyně v...

Sardinská kuchyně

15.02.2012 19:56
Sardinské kuchyně je odrazem  tradic a dávných zvyků. Stejně jako italská kuchyně, si zakládá na jednoduchosti, čerstvých ingrediencích a produktech vyráběných ručně nebo na agrofarmách. Základem italské a tedy i sardinské kuchyně je nemíchat příliš chutě, snažit o zvýraznění chutě...