Sardinská kuchyně: Antipasti

21.10.2013 17:16

Antipasti (předkrmy) se na klasickém sardinském stole neobjevovaly, ale kuchyně z ostatních částí Itálie, místní zvyky ovlivnily. Antipasto di terra (antipasto ze země) může být složeno z domácího pečiva, nakládaného masa, uzených klobás, sušené nebo vařené šunky, sýrů, oliv, žapmionů a různých druhů vařené zeleniny. V pobřežních oblastech narazíte na antipasti di mare (antipasti z moře), které mohou zahrnovat různě upravené krevety, chobotnice, mušle.

Antipasto di bottarga

Slavnou a výtečnou specialitou z oblasti hlavního města Cagliari, jsou tenké plátky bottargy, zastříknuté olivovým olejem a burrida (malý marinovaný žralok).

Většina restaurací nabízí jak antipasti di mare, tak antipasti di terra, případně jejich mix. V restauraci záleží na domluvě. Pokud si objednáte antipasti, obvykle vám přinesou 5 až 10 druhů.