Sardinská kuchyně

15.02.2012 19:56

Sardinské kuchyně je odrazem  tradic a dávných zvyků. Stejně jako italská kuchyně, si zakládá na jednoduchosti, čerstvých ingrediencích a produktech vyráběných ručně nebo na agrofarmách. Základem italské a tedy i sardinské kuchyně je nemíchat příliš chutě, snažit o zvýraznění chutě hlavních potravin a vytvořit tak nejlepší recept, který je možný z daných surovin připravit. 

Součástí sardinské kuchyně jsou různé druhy doma vyrobených těstovin, mléko, ovčí nebo kozí sýry, maso, ryby, rajčatová omáčka, místní chléb a víno. Klasický italský chod se skládá z předkrmu (antipasto), prvního chodu (primo piatto), druhého chodu (secondo piatto) a dezertu (dolce). Jako předkrm se podává antipasto z mořských nebo pozemských živočichů, případně mix. Pod pojmem antipasto si můžete představit salát z chobotnice, mušle v rajčatové omáčce, smažené mořské plody, místní salámy, sýry, klobásky a spoustu dalších. První chod zahrnuje různé druhy těstovin, ravioly nebo noky. Druhým chodem je obvykle maso nebo ryby.

Na ostrově jsou jako v každém přímořském státě oblíbené ryby a mořské plody, ale vzhledem k místní tradici pastevectví mezi klasické speciality patří spíše jehněčí, skopové, vepřové maso nebo divočina. Ke všemu se podává místní chléb Carassau. Jako dezert si můžete objednat klasické italské mňamky jako tiramisu, panna cotta nebo můžete zkusit sardinskou specialitu sabadas, což je raviola s náplní z místního tvarohu, politá omáčkou z medu. 

Během večeře nebo obědu se hojně popíjí sardinské víno, které je plné chuti, slunce a vůně. Místní víno je známé pro své blahodárné účinky na zdraví. Výzkumy dokonce ukázaly, že konzumace místního červeného vína prodlužuje život. Na závěr večeře se nesmí zapomenout na silnou italskou kávu, které je obvykle jen hlt. A taky něco silnějšího na vytrávení z nabídky místního alkoholu. Oblíbený je likér z citronů Limoncelo nebo z myrty Mirtho.

Nejpřekvapivější ze všeho je rozmanitost zdejší kuchyně. Každá vesnice, každé město i každá oblast se vyznačuje nějakým typickým jídlem s nezaměnitelnou chutí.
 

Diskusní téma: Sardinská kuchyně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek