Sardinská kuchyně - Jihovýchodní Sardinie

30.06.2013 18:39

Sardinská kuchyně je rafinovaná a jednoduchá zároveň.  Své rozmanitosti odhaluje pouze těm, kteří mají touhu ponořit se do světa bez času. Po celé Sardinii, od severu k jihu, nenajdete rychlé občerstvení. Sardové, a Italové vůce si potrpí na kvalitní a dlouhý "jídelní obřad."  


Kuchyně v jihovýchodní Sardinii
Zemědělské zázemí jihovýchodního města Cagliari nabízí příznivcům dobrého jídla pestrou kuchyni. Vzhledem k tomu, že Cagliari je přístavní město, odvíjí se většina chodů od každodenních úlovků místních rybářů. Jako první je třeba zmínit špagety s mořským ježkem, známé jako "spaghetti ai ricci". Další místní specialitaou je "burrida" - ryba Gattucio vařená s česnkeme, rybí jatry a vlašskmi ořechy. Pro milovníky mořských plodů nabízí provincie Cagliari "zuppa di pesce", neboli rybí polívku, která je na rozdíl od té naše tvořena mořskými plody, rajčaty a krutony z pečiva. 

Malloredus

Mezi tradiční suchozemskou kuchyni patří v Cagliari dušený králík, kuře dušené v hrnci s vybranými přísadami a samozřejmš pečené prasátko, na které sardové nedají dopustit.  Z těstovin můžete ochutnat raviolli se špenátem a ricottou nebo šafránem. Dalším slavným chodem je "malloreddus" - krupicové těstoviny s masovou omáčkou a vepřovým masem. 

Zuppa di pesce