Sardinská kuchyně: Chleba a pečivo

21.10.2013 17:26

Používání nejkvalitnější tvrdé pšenice a letitých postupů dalo vzniknout doslova stovkám druhům chleba. Každá oblast na Sardinii je typický svým chlebem. Nejznámější je pastýčský chléb "pane carasau", jemuž se přezdívá také "carta da musica", česky řečeno notový papír. Chleba sem půvoodně přivezli v 9. století Arabové, možná proto vzdáleně připomíná indické placky pappadam. Nejvíce je tento typ chleba rozšířen v oblastech kolem měst Gallura, Logudoro a Nuoro. Pokud je pane carasau potřený olivovým olejem a posolený, stává se z něj pane guttiau. Ještě vybranější specialitou je pane frattau, kdy je pane carasau potřený rajčatovou omáčkou a posypaný strouhaným sýrem pecorino. 

Z campidanské oblasti zase pochází chléb s názvem civraxiu (čte se sivraksju), což je hutný, kulatý bochník s křupavou kůrkou. Chléb s názvem spianata připomíná vychodní pitu. V oblasti Sassari můžete ochutnat fainé, což je plochý chléb z cizrnové mouky.