Sardinie-praktické info na cestu

19.10.2013 14:40

Sardinie: Počasí

Sardinie je obrovský ostrov a počasí na Sardinii dokáže občas potrápit i turisty i místní. Počasí na Sardinii v létě je víc než příznivé. Léto trvá na Sardinii zhruba sedm měsíců a když je dobrý rok, tak si můžete sladkého nic nedělání na plážích užívat od dubna až do října, mnohdy i do listopadu. Teploty na Sardinii  se v jarních a podzimních časech pohybují kolem 20 stupňů, takže otužilci se mohou klidně radovat z vodních radovánek. Vnitrozemí Sardinie je nejlepší prozkoumávat od března do června. V tomto období většina vnitrozemních měst slaví patrona města, což je pro turisty celkem příjemná podívaná a zážitek. 

Na Sardinii prší převážně na jaře a na podzim a i tak většinou ve vnitrozemí. Ve vyšších polohách se déšť mění ve sníh. Například ideální období na výlet do nejvyššího pohoří, Gennargentu, je březen až červen, kdy všechno rozkvétá a krajina je tak nejzelenější. Od poloviny července začíná pravá sezóna, které se na Sardinii chtějí zúčastnit Italové z celého kontinentu a turisté z celého světa. Ceny v této době šplhají do nebes a předtím příjemné teplo se mění na tropické vedro. 

 

Peníze a výdaje

Kolik na Sardinii utratíte, závisí na tom, kdy a kam pojedete. Pobyty v sezóně vás mohou i zruinovat. Zároveň si však můžete všimnout, že v porovnání se zbytkem kontinentu se zde dají najít varianty, jejich cenou budete mile překvapeni. Například batůžkář, který je ochoten spát po hostelech s více lidmi na pokoji a bude se stravovat v supermarketech a kioscích, přežije i s 50 eury na den. Ti, kteří si však potrpí alespoň na tříhvězdičkový hotel, alespoň dvě pořídná jídla za den a nějaký ten výlet autem, musí počítat minimálně se 120 až 150 eury na den.

Pokud byste si chtěli zajít třeba do restaurace, dát si klasické tří chodové menu s dezertem, láhví vína a kávou, počítejte tak s 50-70 eury za dvě osoby, tedy 25 až 30 eur za osobu, což není tak moc, pokud si uvědomíte, že za tuto cenu můžete dostat, 5-15 druhů předkrmů z mořských plodů, první chod v podobě těstovin nebo rizota a hlavní chod z masa nebo ryby. Na závěr výborný dezert, pravé italské piccolo a také láhev dobrého vína a láhev vody. Uvedená cena samozřejmě neplatí pro všechny restaurace, můžete narazit na levnější, ale spíše se vám stane, že narazíte na cenově podobnou nebo dražší.