Sardinie: Oslavy a folklor

21.10.2013 16:46

Náboženská víra má na Sardinii hluboké kořeny. Podle důkazů se zde přírodní náboženské praktiky provozovaly již v druhém tisíciletí před našim letopočtem. Křesťanství na Sardinii přinesli v šestém století Byzantinci. Náboženství se zde zakořenilo a jeho tradice se přenesly až do dnešní doby. Dnes se víra projevuje jak při pouličních oslavách, tak při  bohoslužbách. 

Největším světcem na ostrově byl sv. Efisio, ranně křesťanský mučedník a patron Sardinie. Je mu věnována obrovská květnová oslava v hlavním městě Cagliari. Všude na ostrově najdete chiese novenari, malé venkovské kaple, jež se otevírají na několik dní v roce, při příležitosti oslav světců. Kapličky obvykle obklopují tzv "cumessies", jež slouží jako přístřešky určené k ubytování poustevníků. 

Sardinský folklór, sycený pověrami a pohanskou mytologií, není vnímán jako produkt zbídačelé spodiny, ale ve všech vrstvách společnosti je považován za společné kulturní dědictví. Pro turisti nabízí sledování sardinských oslav klíč k hlubšímu porozumění zdějším lidem. Nápadné oděvy a šperky žen dokazují rozvinutý smysl pro řemeslný um.