Sardinie - evropsky karibik

04.02.2012 15:53

Sardinie je ostrov mnoha tváří a kontrastů. Naleznete zde blankytně modré pláže různých velikostí i druhů. Můžete si vybrat mezi dlouhými, širokými plážemi s jemným pískem, nebo malými zátokami ohraničenými útesy, kam se dostanete pouze loďkou. Jedno však tyto pláže mají společné, a to azurové moře různých odstínů, které přímo láká ke koupání nebo potápění. Ne nadarmo je tento ostrov nazýván evropským karibikem. Vědomé si toho jsou i mnohé slavné osobnosti a politici, kteří zde nakupují letní domy a tráví zde ne jednu dovolenou.

Kromě úchvatného moře zde kolem pobřeží najdete množství útesů, které lemují skryté pláže i hory ve vnitrozemí, které se mnohdy tyčí do úctyhodných výšek. V horách není nezvykle potkat řadu volně žijících zvířat, mezi něž patří například jeleni, osli, divoká prasata, divocí koně nebo mufloni. Sardinie je jedním z mála míst, kde mezi volně žijícími zvířaty můžete vidět i plameňáky. Při troše štěstí v místních přístavech zahlédnete i dovádějící delfíny. 

Pokud nejste příznivci plážového povalečství, určitě podnikněte nějaký výlet za historickými památkami. Sardinie je typická románskými kostely a kamennými obrannými věžemi, kterými je celý ostrov doslova posetý. Naleznete zde ovšem i památky z jiných období. Vzhledem k tomu, že místní obyvatelé velmi uctívají tradice a tradiční řemesla, v místních muzeích máte možnost vidět spoustu ručně vyráběných předmětů z různých epoch.

Jednou z věcí, na kterou jsou Italové patřičně hrdí je jejich jídlo a víno. Výjimkou není ani Sardinie, která se může pochlubit výbornými kravskými, ovčími nebo kozími sýry, různými typy uzenin a masa nebo domácími těstovinami. Někdo by mohl být znechucen, ale mezi oblíbenou specialitu zde patří koňské maso, které místní obyvatelé umí připravit na řadu způsobů. Třešničkou na dortu je místní víno, u kterého bylo zjištěno, že má pozitivní vliv na dlouhověkost, čehož jsou mnozí obyvatelé ostrova důkazem. 

Sardinie má středomořské klima. Převážnou část roku je zde teplo, až horko. S deštěm se setkáme většinou v zimě, a to ještě ne příliš často. Snad možná proto zde sezona trvá od května do října, přičemž koupat se můžete klidně už i v dubnu. Odvážlivci to mohou vyzkoušet i v zimě, kdy se teploty pohybují často mezi 10-15 stupni, v lepších případech i výše.

Jelikož je zde spousta věcí k vidění a prozkoumání, krásnou dovolenou si zde můžete udělat jak v létě, tak v zimě. 

Diskusní téma: Sardinie - evropsky karibik

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek