Palazzo Civico - radnice v Cagliari

05.03.2012 11:08

 

Palazzo Civico nebo-li radnice se nachází ve městě Cagliari na via Roma, naproti přístavu. Až do konce devatenáctého století byla městská radnice  ve čtvrti Castello. Na zasedání zastupitelstva v roce 1896, starosta Brass Baccaredda rozhodl o přesunu radnice z hradní čtvrti k přístavu. 14. dubna 1899 za přítomnosti krále Umberta I. a královny Margherity Savoy byl položen první kámen. V roce 1907  byla budova slavnostně otevřena.  Během 2. Světové války v roce 1943 budova prošla bombardováním, po kterém utrpěla  těžké škody. Rekonstrukce trvala od roku 1946 do roku 1953.

Projekt radnice vytvořil  architekt Annibale Rigotti. Budova je zhotovena ze světlého  vápence ve stylu katalánské gotiky, s prvky secesní výzdoby. Hlavní podchod je charakteristický  sedmi oblouky, přičemž  prostřední z nich  je  deset metrů vysoký a slouží jako vchod  na nádvoří radnice.  V horní části průčelí dominují dvě osmiboké, třicet metrů vysoké  věže. Rohy budovy jsou lemované čtyřmi malými obelisky. Na budově se nachází četné ozdoby z doby bronzové,  včetně orla, který je znakem města a dva lvi na hlavním průčelí, jež vyjadřují  alegorické ztvárnění zemědělství, obchodu a průmyslu.

Z nádvoří přes schodiště se můžete dostat dovnitř radnice. V sále Rady, který díky bombardování  ztratil svou štukovou výzdobu  a dřevěný nábytek  najdete tři velké obrazy od Filippa Figariho z období mezi rokem  1916 a 1924.  Součástí radnice je i Svatební sál, ve kterém je vystaven jeden z obrazů Filippa Figariho věnován  tématu manželství na Sardinii. V hale se dále nachází  klenoty a archeologické nálezy . Je zde také uchována socha svatého Augustina, jež je v den svátých nesena v průvodu do nedalekého kostela v přístavní čtvrti. V sále je  starosty je vlámský gobelín, dílo vytvořené v roce 1620 Františkem Spierinkem.  Pokoj Savoy hostí tři plátna od Marghinottiho, které vyobrazují  dva oficiální portréty Carla Alberta a Vittoria Emanuela II. a třetí největší obraz  líčí příchod Carla Alberta  do Cagliari v roce 1840.

Vstup na radnici je zdarma

Pro veřejnost je otevřena v sobotu mezi 16:00 - 20:00 a v neděli mezi 9:00 - 13:00.

Diskusní téma: Palazzo Civico - radnice v Cagliari

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek