Geografické údaje

13.02.2012 19:42

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři. Měří 24.089 km čtverečních. Nachází se v centru západní části Středozemního moře. Je vzdálená 12 km od francouzského ostrova Korsika, 120 km od Toskánska a 185 km od pobřeží severní Afriky. Ostrov je obklopen velmi hlubokým mořem. Délka pobřeží dosahuje 1,849 km.

Území Sardinie je převážně hornaté, zhruba 67,9%. Hornaté je i pobřeží, které je typické širokými zátokami a malými přilehlými ostrůvky, na které se obvykle dostanete jen pomocí loďky, a občas se tam dá i doplavat. Ve vnitrozemí se můžete setkat s rybníky, mokřady a úseky písečných dun. Ostrov disponuje pohořími různých velikostí. Převládají stolové hory z žuly, břidlice, trachytu, čediče, pískovce nebo vápence. Hlavní pohoří Sardinie je Gennargentu. Nejvyšší vrchol ostrova Punta La Marmora, dosahuje 1834m. 


Sardinie má tři hlavní řeky: 127 metrů dlouhá Flumendosa se vlévá do jižní části východního pobřeží, Tirso, proudí do zálivu u Oristana a Coghinas teče na sever do zálivu Asinara. Důležitá je i voda z podzemních krasových pramenů, jeskyň a minerální prameny tryskající ze země  v důsledku starých procesů třetihor a kvartérního vulkanismu. Minerální prameny jsou využívány pro léčebné účely.


Podnebí je mírné, ovlivněné vzduchovými hmotami z Atlantiku. Počasí je jasné. Zhruba 300 dnů v roce je slunných. Nejvyšší koncentrace srážek v zimě a na podzim. Letní teploty se pohybují obvykle nad 30, často od nad 35 stupni. V zimě se můžeme setkat s 15 stupni.