Cagliari

05.02.2012 18:27

 

Cagliari se nachází v jižním cípu ostrova. Rozlehlé město má přes 370 000 obyvatel. Dalo by se říct, že je to hlavní město ostrova. Město je často nazýváno Barcelonou Itálie, protože stejně jako Barcelona je i Cagliari město přímořské s velkým přístavem, bohatou historií, plné restaurací, barů, diskoték, muzeí a dlouhých pláží.

Bohatý historický vývoj zanechal v Cagliari mnoho turisticky zajímavých míst. Dominantou města je v kopci postavené malebné historické centrum, známé jako čtvrť Castello, což v překladu znamená hrad. Kromě úchvatného výhledu, který se Vám naskytne z hradeb čtvrti se zde nachází Národní archeologické muzeum, Národní galerie, mnoho kostelů, z nichž asi nejkrásnější je katedrála Santa Maria z 13. století. Vstoupit do čtvrti můžete několika způsoby. Prvním z nich přes Bastione Saint Remy, což je součást hradeb, které obklopují Castello. Když vyjdete několik desítek schodů, ocitnete se na vyhlídkové terase, kde je během léta otevřena řada restaurací a barů. Z terasy se Vám naskytne úžasná vyhlídka na všechny strany.

Další možností jak se dostat do čtvrti je výtah z piazza Yenne, který Vás vyveze přímo pod jednu z vyhlídkových věží. Odtud dále můžete pokračovat úzkými uličkami, které Vás dovedou k dalším památkám. Hezkým vstupem do čtvrti je i  vyhlídková cesta Buoncammino, ze které se Vám naskytne vyhlídka na město ze strany od moře. Součástí vyhlídkové cesty je podélný parčík s několika bistry, kde stojí za to dát si snídani, při východu slunce. Přímo pod Buoncamminem se nachází římský amfiteátr z 2. století n.l., kde probíhaly gladiátorské zápasy. V přední části amfiteátru najdete kapucínský kostel bratra Ignáce, kde každoročně probíhá řada obřadů. Do historického centra se můžete dostat i přes jiné postranní uličky. 

Pokud sejdeme z Castella přes ulici Garibaldi, která je plná obchodů a butiků a ulici Largo Carlo Felice, dostaneme se na via Roma. Via Roma je ulice, která se táhne podél přístavu až k náměstí Matteoti, kde začíná čtvrť Marina. Na via Roma se mimo jiné nachází řada secesních budov, jež jsou spojeny podloubím s řadou známých butiků. Pararelně za via Roma se nachází via Sardegna, jež je plná restaurací, kde můžete ochutnat výtečnou místní kuchyni. 

K městu patří i několik kilometrů dlouhá pláž s názvem Poetto. Pláž se nachází asi 10 minut autobusem nebo autem od centra. Na kraji pláže, pod skalnatým útesem zvaným Sella del Diavolo nebo-li  Ďáblovo sedlo se nachází další menší přístav. Pláž je plná barů a restaurací, které se během sezóny na večer mění v diskotéky.

Výhled na Poetto ze Sella del Diavolo

V Cagliari se najdete spoustu dalších zajímavých míst. Blíže se k nim dostaneme v sekce Tipy na výlet.

Diskusní téma: Cagliari

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek